CONTACTEZ-NOUS.

CONTACTEER ONS.

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Info

PROGRAMMA

OFFICIËLE OPENING

Mis de officiële opening van de Zuidfoor niet op zaterdag 16 juli 2016 om 15 uur in aanwezigheid van Eddy MERCKX, Olivier LEBORGNE, Kevin DE FORAIN en de kandidaten voor de verkiezing van Miss Brussel 2017.

Manneken Pis zal uitgedost worden in het beroemde Pierrot-pak, het symbool van de foorkramers. Dit pak werd in 2003 door de Brusselse foorkramers geschonken. Niet te missen!

Twee kleine toeristentreinen met een honderdtal plaatsen zullen de genodigden (de officiële vertegenwoordigers, het promotiecomité van de foorkramers,…) van de Grote Markt naar de Anderlechtsepoort voeren.

De animatie wordt verzekerd door de muzikanten van de « Harmonie van de Politiekorpsen van Brussel», de « Kermisfanfare », clowns, jongleurs en steltlopers. Er wacht u een wandeling van meer dan twee uur, met enkele ontspannende en vermakelijke pauzes.

Op deze openingsdag kijken de foorkramers echter het meest uit naar het eerbetoon aan de foorkramers die voor het vaderland gevallen zijn tijdens de twee wereldoorlogen, aan de voet van « Pierrot ».

Pierrot kreeg een standbeeld op de Luchtvaartsquare aan de Poincarélaan, ter ere van alle leden van de nomadische gemeenschap (foorkramers, circusartiesten, enz.) die gestorven zijn voor hun vaderland. Het werk van Victor Voets ( 1898-1939) werd in 1924 opgericht en zal de hele kermis lang waken over de 130 foorkramers.

De gemeentelijke stoet zal de wandeling openen en zal zeker even halt houden bij het traditionele Reuzenrad om Brussel van bovenaf te bekijken.

 

28 JULI- DE DAG VAN DE ZIEKE KINDEREN

Elk jaar slaan de foorkramers van de Zuidfoor de handen in elkaar om zieke kinderen een ontspannende dag te bezorgen. Op donderdag 28 juli, van 14u30 tot 17u, komen een honderdtal kinderen een dagje genieten op de kermis van Brussel.

Zij maken deel uit van de verenigingen Justine for Kids, de vzw SMILES, de Constant Vanden Stock Foundation, de vereniging AMSED Génétique Belgique en de vzw Sauvez mon enfant.

 

Justine For Kids biedt ondersteuning aan zieke kinderen in België. Om hun noden zo goed mogelijk in te vullen, werkt het team nauw samen met de pediatrische centra van de verschillende Belgische ziekenhuizen.

Met dit doel voor ogen, organiseert Justine For Kids het hele jaar door verschillende recreatieve activiteiten (uitjes, reizen,…), en financiert en ontwikkelt ze projecten rondhospitalisatie, steun aan de gezinnen en onderwijs.

« Het leven is soms onrechtvaardig en vele mensen krijgen te maken met ziekte. Dit is nog moeilijker om te aanvaarden als het om kinderen gaat.

Hun wilskracht, hun moed en ook die van hun naasten hebben me zin gegeven om Justine for Kids op te richten. Justine for kids probeert deze kinderen, die hun zorgeloosheid veel te vroeg verloren zijn, wat comfort en geluk te bieden » zegt de meter en voorzitster van de vereniging, Justine Henin, die op deze dag ook aanwezig zal zijn.

Op lange termijn wil de vereniging een vakantieverblijf bouwen in de regio Namen zodat gezinnen met een ziek of een gehandicapt kind er even kunnen uitblazen.

www.justineforkids.be

 

Sinds 1999 is Smiles actief in de begeleiding van kinderen die aan AIDS lijden en verzorgd worden op de dienst Pediatrie van het UZ Sint-Pieter. Het hoofddoel van Smiles is een antwoord te bieden op noden die buiten het kader van de openbare financiering vallen, om Hiv-positieve kinderen op de dienst van Professor Jack Levy van het UZ Sint-Pieter zo optimaal mogelijk te omkaderen.

Smiles organiseert het hele jaar door diverse evenementen. U vindt de agenda terug op

www.operationsmiles.be

 

De vereniging AMSED Génétique Belgique zorgt voor kinderen die lijden aan het Ehlers- Danlos Syndroom (EDS), een genetische aandoening die gekenmerkt is door een stoornis van het bindweefsel.

Haar doelstelling is vooreerst de financiering van onderzoek: het opstellen van een genetische proef en betere zorg verlenen.

Zij doet eveneens dienst als een uitwisselingsplek voor patiënten die door deze aandoening getroffen zijn, en om informatie te verspreiden bij het grote publiek.

www.amsed-genetique.com

 

De Constant Vanden Stock Foundation biedt op verschillende manieren hulp aan zieken (in het bijzonder kinderen), gehandicapten, of sociaal uitgesloten personen.

De Foundation heeft een actieprogramma opgezet die deze personen uitzicht biedt op een betere toekomst en op een goede integratie, zowel op sociaal als op academisch vlak.

Met haar project “Voetbal Studies” strijdt de Foundation tegen het absenteïsme en het schoolverlaten. Zij werkt hiervoor samen met de gemeenten en scholen van de Brusselse agglomeratie. 

Zij biedt steun en troost aan gehospitaliseerde kinderen.

 www.rscafoundation.org

 

De vzw Sauvez Mon Enfant bestaat uit een team vrijwilligers die het dagelijkse leven van de kleine patiënten en het personeel van de Dienst Intensieve zorgen en Spoedgevallen van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola proberen te verlichten.

Elk jaar reikt de vzw de Marnef-prijs, ter waarde van 4500 euro, uit aan een project ter verbetering van de zorgen in het ziekenhuis.

www.sauvezmonenfant.be

 


DE PETER VAN DEZE 136e EDITIE

Eddy Merckx

Eddy Merckx is een Belgische wielrenner, geboren op 17 juni 1945.

Professioneel wielrenner van 1965 tot 1978, hij wordt vaak beschouwd als de grootste wielrenner aller tijden. Hij behaalde 625 overwinningen (525 overwinningen op de weg, 98 op de baan en 2 boeketten voor veldrijden) tijdens zijn carrière, wat een record is.

Bijgenaamd “De Kannibaal” voor zijn onstilbare honger naar meer, Merckx won 5 maal de Ronde van Frankrijk, 5 maal de Ronde van Italië, 3 wereldkampioenschappen, eenmaal de Ronde van Spanje, brak hij het werelduurrecord, en behaalde hij 31 overwinningen bij de klassiekers (waarvan 19 Monumenten).

Merckx werd verkozen tot “Belgisch Atleet van de Eeuw” en kreeg eveneens de UCI trofee voor de Beste wielrenner van de 20e eeuw.

DE MASCOTTE

Kevin Van Doorslaere of ”Ketje van de Foor”

Kevin Van Doorslaere is een Belgische acteur, geboren op 22 februari 1981. Hij groeide op in een foorkramersgezin en behoort tot de 7e generatie.

Op twintigjarige leeftijd vertrekt hij naar New York waar hij toegelaten werd tot het prestigieuze Neighborhood Playhouse. Daar zal hij de eerste Belgische acteur zijn die zijn diploma daar behaalt. Hij schaaft zijn talent bij in het Au Stella Adler Studio en in het Circle i²n the Square Theatre.

Hij vertolkte de rol van Aramis in "The Three Musketeers" (The National Theatre Company). Van Doorslaere vertolkte eveneens de rol van George voor "Our Town" (Delphi Theatre), van Buss Riley voor "Buss Riley's back in Town" (Rita Morgenthau Theatre), en zelfs de rol van Berger voor "Hair" (Neighborhood Playhouse Theatre), en meer.

Van Doorslaere installeert zich vervolgens in Los Angeles om zich aan zijn acteercarrière te wijden. Nadat hij enkele rollen vertolkte in enkele TV series en meerdere onafhankelijke producties, keert hij terug naar België om een aan een filmscript te werken die hem sinds lange tijd nauw aan het hart ligt. Het is een verhaal over een foorkramersgezin die door Europa reist, een onderwerp dat hij beter dan wie ook kent.


BEREIKBAARHEID

De Zuidfoor bevindt zich op de Zuidlaan, tussen de Hallepoort en de Anderlechtsepoort. 

Bus : lijn 46 of Noctis 13, halte Anderlechtsepoort

Tram: lijnen 51 of 82, halte Anderlechtsepoort of halte Bodegem

          lijnen 3, 4 en 32, halte Lemonnier

Trein : Zuidstation (3 minuten te voet)

Metro : lijnen 2 en 6, halte Hallepoort of halte Zuidstation

Auto : parking Hallepoort

 


HISTORIEK

In 1880 heeft de gemeenteraad beslist om de drie kermissen die samen plaatshadden op de Grote Markt, het Martelarenplein en de Graanmarkt, samen te voegen tot één enkele, grote kermis die zal plaatsvinden begin juli op de Zuidlaan. Bovendien werd er een comité van handelaars en gemeenteraadsleden opgericht in 1882. Dit comité had als missie het organiseren van de kermis van Brussel. Na enkele aarzelingen werd deze beslissing jaarlijks toegepast vanaf 1885.

Sindsdien gaat de Zuidfoor, de belangrijkste Brusselse kermis, elk jaar open op het eerste weekend voor de Nationale Feestdag van 21 juli. Ze gaat elk jaar door tijdens de maanden juli en augustus, duurt meer dan een maand en is gelegen tussen de Anderlechtsepoort en de Hallepoort.

De kermis van Brussel is sindsdien veel geëvolueerd en heeft zich aangepast aan de technische ontwikkelingen. De boxringen, de waarzegsters, de draaimolens op stoom, de draaiorgels,… hebben hun plaats afgestaan aan technische attracties zoals autoscooters, de achtbanen, de grote raden, …